טיפול ממוקד (focal therapy) בסרטן הערמונית 

שיטות הטיפול החדשניות בסרטן הערמונית – טיפול בנגע הסרטני ללא חתכים, באופן מקומי ומדויק תוך שימור רקמת הערמונית הבריאה, הפחתת תופעות הלוואי והסיכון לפגיעות ארוכות טווח.

הטיפולים הרדיקליים המקובלים (קרינה או ניתוח באמצעות רובוט) ניתנים לכלל הערמונית ללא אבחנה בין רקמה סרטנית לרקמה בריאה. טיפולים אלו לרוב כוללים מהלך אשפוז או טיפול ממושך, עלולים להוביל לתחלואה משמעותית, וכן לפגיעה תפקודית בשיעור גבוה: כ- 60-70% יסבלו מירידה משמעותית בתפקוד המיני עד כדי אימפוטנציה מוחלטת, כ- 10-20% יתמודדו עם דליפות שתן ויאלצו להסתובב עם אמצעי ספיגה גם שנתיים לאחר הניתוח, וכן אפשרות לפגיעה ארוכת-טווח באיברים סמוכים (שלפוחית, רקטום, גידולים שניוניים) לאחר הטיפול בקרינה חיצונית. יחד עם זאת, חשוב לציין כי במחלה בסיכון גבוה, לרוב אלו הן אפשרויות הטיפול המקובלות ולא מומלץ לנסות כל אלטרנטיבה אחרת (מומלץ להתייעץ לפני קבלת החלטה).

עם התקדמות הטכנולוגיה, השימוש ב- MRI המולטי-פרמטרי וביופסיות הפיוז'ן התאפשרה מהפכת הטיפולים הפוקאלים לסרטן הערמונית.

 

 

טיפול פוקאלי (ממוקד) לסרטן הערמונית הוא טיפול זעיר-פולשני המכוון לטפל באופן ממוקד ברקמה הסרטנית בלבד תוך שימור רקמת ערמונית בריאה. מטרת הטיפול היא, כמובן, לרפא את התהליך הסרטני באופן מלא, תוך שימור המבנים החיוניים הסמוכים לערמונית בדגש על עצבי הזקפה וסוגר השתן החיצוני. ע"י כך ניתן להפחית באופן משמעותי את סיכויי הפגיעה התפקודית המוכרת מהטיפולים הרדיקליים. יתרון נוסף של טיפולים אלו הוא מהלך ניתוח קצר יחסית (כשעה וחצי בד"כ), שיעורי סיבוכים נמוכים, ותהליך החלמה פשוט ומהיר.

 

 

ישנם סוגי אנרגיה שונים ומגוונים המשמשים לטיפול פוקאלי (חום/קור, חשמל, לייזר ועוד), לכל סוג אנרגיה יש מאפיינים שונים, יתרונות וחסרונות. אלו מאפשרים לנו להתאים באופן אישי לכל מטופל את סוג הטיפול המתאים ביותר עבורו, בהתאם לאופי המחלה, מיקומה האנטומי ומאפיינים נוספים. אין כיום בנמצא סוג אחד של אנרגיה המתאימה לטיפול פוקאלי בכל המקרים, ולכן מומלץ להתייעץ עם מומחה המנוסה באנרגיות ושיטות טיפול שונות.

שני סוגי האנרגיה הנחקרים והמיושמים ביותר בעולם עד כה, כבר למעלה מ 20 שנים, הם טיפול באמצעות הקפאה – קריותרפיה (Cryotherapy), וצריבה באמצעות גלי סונר ממוקדים – HIFU (High-Intensity Focused Ultrasound). שניהם כמובן מאושרי FDA, ומומלצים לטיפול בסרטן ערמונית (בסיכון בינוני) ע"י איגודי האורולוגיה הבינ"ל המובילים (EAU, NICE). החלוקה הבסיסית המקובלת היא כי HIFU מתאים לטיפול בנגעים בחלקה האחורי של הערמונית (60-70% מהמקרים), וקריותרפיה לנגעים בחלקה הקדמי (10-20% מהמקרים בלבד). אודות טיפולים אלו תוכלו לקרוא לעומק בדפים היעודיים: קריותרפיה ו- HIFU .

 

יתרונות הטיפול הפוקאלי:

  • ללא חתכים וללא פגיעה ברקמה בריאה
  • משך ניתוח קצר (כשעה וחצי) ועם שיעור סיבוכים ניתוחי נמוך עד אפסי
  • שחרור לאחר התאוששות קצרה, ותהליך החלמה קל ומהיר
  • חזרה לשגרה מלאה לאחר כשבוע-שבועיים בלבד
  • שיעורי הצלחה אונקולוגית קרובים מאוד לטיפולים הרדיקליים (מבוסס מחקרית לגבי HIFU וקריותרפיה בלבד!)
  • שיעורים נמוכים מאוד של פגיעה תפקודית
  • במקרה של כשל טיפולי וחזרה מקומית, כל אפשרויות הטיפול עדיין פתוחות –כריתה רדיקלית, קרינה ולעיתים אף טיפול פוקאלי חוזר!

 

קריטריוני ההכללה לטיפול פוקאלי כפי שמקובלים ב- UK, באדיבות Imperial College London

 

ד"ר סעידיאן הוא בוגר השתלמות עמיתים (Fellowship) אורו-אונקולוגית ייחודית לאבחון מוקדם וטיפולים פוקאלים בסרטן הערמונית, במרכז המוביל בעולם בתחומו Imperial College London UK. במסגרת זו למד את רזי המקצוע מהמומחים המובילים בעולם, צבר ניסיון רב, וטיפל במקרים המורכבים ביותר. עם שובו ארצה, פתח ד"ר סעידיאן את השירות לטיפולים פוקאלים בבית החולים "מאיר" כפ"ס, והוא כיום מטפל באמצעות קריותרפיה, HIFU ועוד במסגרת בית החולים וחוצה לו.

לפרטים נוספים והתייעצות בנוגע לאבחון מוקדם וטיפול פוקאלי בסרטן הערמונית, צור קשר