בלוטת הערמונית הינה איבר חשוב במערכת הרבייה הגברית ותפקידה ייצור חלק מנוזל הזרע. מיקומה האנטומי הוא תחת שלפוחית השתן והיא עוטפת חלק מהשופכה (צינור השתן). לרוב, גברים מגילאי 50 ומעלה יסבלו מהפרעות השתנה חסימתיות (זרם חלש, מקוטע, התרוקנות לקויה ועוד) משנית להגדלה שפירה של הערמונית, ואין בתסמינים אלו בהכרח להעיד על חשד להתפתחות סרטן הערמונית.
סרטן הערמונית הוא הסרטן השכיח ביותר בקרב גברים בעולם המערבי, כאחד מכל שישה גברים בעולם יחלו בו. בקרב האוכלוסייה היהודית בישראל הנתונים העדכניים אף גבוהים יותר (1:5). לרוב, תאובחן המחלה בגיל 65 (חציוני) ובניגוד לסוגי סרטן אחרים דוגמת סרטן שד, לבלב – סרטן הערמונית נחשב לסרטן "שקט" בו המטופל לא יחוש בתסמינים כלשהם בשלביה הראשונים של המחלה. גילוי מוקדם של המחלה מגדיל מאוד את סיכויי הצלחת הטיפול והריפוי ממנה. בשלבי מחלה מאוחרים, כאשר היא מפושטת, ניתן "להאט" את קצב התקדמותה אך לא לרפאותה.
בדיקת סקר – PSA ומתי צריכה להידלק נורה אדומה?
בשל שכיחותה של המחלה ואופייה המתעתע, ישנה משמעות גדולה לבדיקת סקר המאבחנת את סרטן הערמונית בשלביה הראשונים – זו בדיקת ה- PSA. מדובר למעשה בבדיקת דם פשוטה המודדת את רמת החלבון המופרש מהערמונית ומצביעה על הסיכוי ללקות במחלה.
המלצות מירב האיגודים האורולוגיים הבינ"ל, ובתוכם איגוד האורולוגים הישראלי, הם לבצע בדיקת דם לPSA אחת לשנה בכל גבר בין גילאי 50-70 ובלבד וישנה תוחלת חיים צפויה של 10 שנים לפחות, ולאחר דיון משותף עם האורולוג המטפל. בקרב אוכלוסיות בסיכון גבוה (אפרו-אמריקאים, תחלואה משפחתית מרובה של סרטן הערמונית, וכן נשאי מוטציות גנטיות כגון BRCA, LYNCH ועוד) ההמלצה להתחיל מעקב כבר בשלבים מוקדמים יותר ולעיתים החל מגיל 40.
בדיקת ה- PSA נחשבת ל"רגישה" אבל לא מאוד "ספציפית", שכן גורמים נוספים עלולים לגרום לעלייה ב- PSA דוגמת: גיל המטופל, נפח הערמונית, הפרעות השתנה, דלקות בדרכי שתן, יחסי מין לפני קיום הבדיקה או כל פעילות ספורטיבית מאומצת דוגמת רכיבה על אופניים. לפיכך, לא ניתן לקבוע ערך סף אבסולוטי שמעליו נוכל לאבחן בוודאות סרטן ערמונית. ערכי הסף המקובלים כחשודים ומעלים צורך בהמשך בירור הם: מעל 2.5 בשנות ה- 40, מעל 3.5 בשנות ה- 50, ומעל 4.5 בשנות ה- 60.
במידה ומתקבלת תוצאה חשודה, תערך בדיקה נוספת כעבור מס' שבועות, ואם אכן מדובר בתוצאה גבוהה באופן עקבי יומלץ על המשך בירור באמצעות MRI ערמונית מולטי-פרמטרי.
עשור של מהפכה באבחון
בעשור האחרון הצטרף למהפכת האבחון המוקדם בסרטן הערמונית כלי מצוין לארסנל – MRI ערמונית מולטי-פרמטרי (Multi-Parametric Prostate MRI). בדיקת הדמיה מתקדמת זו מאפשרת לנו לראות בצורה טובה יותר את הערמונית ולזהות בה אזורים החשודים לממאירות. ייחודיותה של בדיקת ה- MRI המולטי-פרמטרי היא בכך שמעבר לתמונה האנטומית המדויקת ומיקומו המדויק של הנגע בתוך הערמונית, היא גם מאפשרת לנו ל"ראות" את הפעילות המטבולית של כל אזור חשוד, ע"י רצפי הסריקה השונים המבוססים על תנועה של מולקולות מים וזרימת הדם בתוך הערמונית.
על בסיס נתונים אלו ניתן דרוג לרמת החשד לסרטן משמעותי קלינית בתמונת ה- MRI – PIRADS Score, זהו ציון שערכיו נעים בין 1-5. לרוב, ציוני PIRADS 1-2 נתפסים כאזורים בעלי חשד נמוך מאוד ואינם מצריכים בירור נוסף. ציוני PIRADS 3, 4 ו-5 נחשבים כנגעים בדרגת חשד נמוך, בינוני וגבוה בהתאמה, וכתלות בפרמטרים נוספים (כגון גיל המטופל, תחלואה נלווית ועוד) בד"כ יגררו המלצה להמשך בירור בדמות ביופסיית ערמונית.
בהינתן ממצא חשוד ב- MRI האבחון הסופי מבוצע באמצעות ביופסיית ערמונית, אותה ניתן לבצע בגישות שונות, אך הגישה הבטוחה והמדויקת ביותר הינה ביופסיית היתוך (MRI-US Fusion) בגישה הטרנספרינאלית. משרעת הטיפול (למחלה ממוקמת) כוללת מנעד רחב שניתן לחלקו קטגוריאלית ל 3 אפשרויות – מעקב פעיל, טיפולים פוקאליים (טיפול משמר ערמונית), וטיפולים רדיקליים (כריתה או קרינה +/- טיפולים הורמונליים). אודות ביופסיית הפיוז'ן והטיפולים הפוקאלים, תכלו לקרוא בפירוט בעמודים הבאים.
לסיכום
סרטן הערמונית היא מחלה מורכבת ו"מגוונת" מאוד, הדורשת הבנה מעמיקה של המחלה. ההחלטה על צורת הטיפול מושפעת משיקולים רבים כגון: דירוג המחלה (גליסון), גיל המטופל ומצב בריאותו, המיקום המדויק של הנגע הסרטני בתוך הערמונית, מראה הנגע ב- MRI, הביולוגיה המולקולרית של הנגע, וכן העדפותיו האישיות של המטופל ועוד.
אני ממליץ לפנות לאורו-אונקולוג עם הכשרה פורמלית באבחון מוקדם וטיפולים פוקאליים בסרטן הערמונית. הערכה והכוונה נכונה בתחילת הדרך עתידה לחסוך סטרס, פעולות מיותרות ויתכן אף תופעות לוואי קשות בהמשך.
ד"ר סעידיאן הוא בוגר השתלמות עמיתים (Fellowship) אורו-אונקולוגית ייחודית לאבחון מוקדם וטיפולים פוקאליים בסרטן הערמונית, במרכז המוביל בעולם בתחומו Imperial College London UK. במסגרת זו למד את רזי המקצוע מהמומחים המובילים בעולם, צבר ניסיון רב, וטיפל במקרים המורכבים ביותר. עם שובו ארצה, פתח ד"ר סעידיאן את השירות לטיפולים פוקאלים בבית החולים "מאיר" כפ"ס, והוא כיום מטפל באמצעות קריותרפיה, HIFU ועוד במסגרת בית החולים וחוצה לו.
לפרטים נוספים והתייעצות בנוגע לאבחון מוקדם וטיפול בסרטן הערמונית, צור קשר